Douwe Brouwer, 21 jaar
Studie: HBO ICT, HAN Arnhem
Studierichting: Embedded Software, minor Web Development
Functie: Backend Developer (Team 2)
In dienst sinds: 25-08-’21


Al anderhalve maand werk ik bij DIJ en omdat ik net het gehele sollicitatieproces en onboarding heb doorlopen leek het ons een goed idee om hier een blog over te schrijven.

Solliciteren zit al vol onzekerheden en op deze manier is het een makkelijke en fijne manier om inzichtelijk te krijgen hoe dit bij DIJ is geregeld en wat je tijdens dit proces kan verwachten.


Tijdens mijn studie heb ik bij meerdere bedrijven stage gelopen. Een periode waarin ik veel geleerd heb, niet alleen op technisch vlak maar ook wat ik zoek in een werkgever. Belangrijk voor mij is dat:

  • Er gelachen mag worden;
  • Er ruimte is om jezelf te ontwikkelen;
  • Goede begeleiding;
  • Flexibiliteit;
  • Oftewel een fijne werkomgeving.

Na het afstuderen heb ik veel (10) bedrijven gesproken uit allerlei verschillende branches en variërende groottes. Veel van deze gesprekken leken erg op elkaar. Er kwamen vragen voorbij  zoals: “waarom vind jij jezelf geschikt voor deze functie?” of opmerkingen als “wij zetten het komende jaar alles in werk zodat jij je zo goed mogelijk kan ontwikkelen”. Een ‘standaard’ verkoopverhaal waar je met een aantal gerichte vragen soms snel doorheen prikt.

Sollicitatie Medior PHP Developer

DIJ had een vacature openstaan voor een medior PHP Developer. Als starter op de arbeidsmarkt en geen kennis van PHP en Laravel heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. Omdat ik al ervaring had in verschillende technieken mocht ik op gesprek komen.

Dit gesprek vond plaats op kantoor met Ludo en Sven en was niet standaard te noemen. Het was erg ontspannen en er werd primair gezocht naar de ‘Culture Click’. Secundair werd natuurlijk ook gekeken waar mijn interesses lagen en of ik mijzelf samen met DIJ de komende jaren wil blijven doorontwikkelen.

Assessment & gesprek Team 2

Om een beeld te krijgen van de kennis en kunde wordt er bij DIJ een assessment gedaan. Omdat ikzelf nog geen PHP ervaring had, heb ik mijzelf drie dagen ondergedompeld in de basis van PHP en Laravel.

Tijdens een kennismaking met de Teamlead en Product Owner van team twee, het team waar de vacature openstond,hebben we alles rustig doorgenomen en werd rekening gehouden met mijn huidige niveau. Mijn denkpatroon en hoe ik bepaalde beslissingen nam was belangrijker dan het eindresultaat. Om dit goed over te brengen heb ik een video gemaakt waarin ik mijn keuzes toelicht, iets wat ze erg goed en inventief vonden.

Omgekeerde referentie

Een sollicitatieprocedure is en blijft een kunstmatige gecreëerde setting waarin iedereen zich van zijn beste kant laat zien. Daarom heb ik Joëlle gebeld met de vraag of ik iemand kan spreken die hier al wat langer werkt (±3 jaar). Dit was geen probleem en de volgende ochtend liep ik het kantoor binnen om een werknemer te spreken. Geen mooie praatjes maar een eerlijk gesprek. Het gemak waarmee dit ging was voor mij een enorm pluspunt.

Ladies and gentlemen, we’ve got a match!

Na het doorlopen van alle bovengenoemde stappen had ik een goed beeld van wie DIJ is en wat ze doen en misschien wel het allerbelangrijkste, wat ze van mij verwachten als toekomstig werknemer!

Bij DIJ zagen ze mij graag als nieuwe aanwinst. Per mail ontving ik een toelichting waarom zij mij graag bij het DIJ-team willen hebben en natuurlijk een stukje zakelijke afhandeling, het contract met arbeidsvoorwaarden.

Flexibiliteit

In mijn vrije tijd maak ik muziek en heb ik een eigen bedrijf waarvoor ik video’s maak, denk hierbij aan huwelijken en feesten. Daarnaast doe ik nog wat projecten met studievrienden waarin wij het leuk vinden om nieuwe technologieën te testen. Om dit te kunnen blijven doen wilde ik graag 36 uur werken, want meer werken kan altijd nog. Dit bleek geen probleem.

Binnenkort help ik zelfs het marketingteam met het filmen en live streamen van de volgende meet-up. De flexibele houding en hoe ze mijn persoonlijke interesses weten te betrekken vind ik erg leuk en toont betrokkenheid.

Onboarding

De ochtend van mijn eerste werkdag was heel team 2 vrijgeroosterd om goed elkaar te leren kennen en dat gaat natuurlijk het beste met een stukje gebak! Daarnaast lag er een welkomstpakket klaar met alles erop en eraan. De laptop was ready-to-rumble, inclusief accounts, werkmails en werd alles nog eens nagelopen dat ik wist waar alles voor diende.

Als startende backend developer had ik in het begin wat meer tijd nodig om zelfstandig mee te draaien. Om dit zo vlot mogelijk te laten gaan was team 2 zo veel mogelijk op kantoor zodat ik makkelijk vragen kon stellen en tijdens de lunch elkaar nog beter leren kennen.

Na een maand kan ik echt zeggen dat ik onderdeel ben van Team 2 en dat ik het enorm naar mijn zin heb. Zou iedereen aanraden om hier een keer op gesprek te komen om te kijken of de cultuurclick er ook voor jou is!

Als je een keer zelf vrijblijvend langs wil komen om de sfeer op het kantoor te proeven kan dat altijd! Stuur een berichtje naar Joëlle.vanstrien@dij.digital met een beknopte introductie, in ieder geval je naam ;).

Enthousiast? Bekijk snel onze vacatures!

Bekijk vacatures!

Eerst vrijblijvend kennismaken? Dat kan via onze meet-ups!

Bekijk onze meet-up pagina!

Geschreven door: Douwe Brouwer